Flesje DrankFlesje DrankFlesje Drank twitterFlesje Drank facebook
  • Making the Best Apple Cider - Annie Proulx
Menu

Zubrovka

Zubrovka is een Pools wodkamerk, alsook de soortnaam voor een type wodka dat gemaakt wordt volgens de productiemethoden van de originele Zubrovka. Het is een gearomatiseerde graanwodka uit rogge, met 40% alcohol. Aan het destillaat met een zeer hoog percentage alcohol, wordt een tinctuur toegevoegd van de plant Veenreukgras (Hierochloe odorata). Dit geeft de wodka een specifieke smaak en gelige kleur. Deze grasplant wordt in het Pools ook Zubrovka genoemd, naar zubr (wisent). Deze zeldzame bizonsoort komt veel voor in het Woud van Bialowieza en eet graag van de grassoort, die daar ook veel voorkomt. In iedere fles Zubrovka zit een spriet van dit bizongras of buffelgras. Zubrovka wordt puur gedronken, of in een mix met appelsap.

De geschiedenis van Zubrovka

Zubrovka wordt geproduceerd sinds de 17de eeuw en in de 18de eeuw was het een van de populairste drankjes van de Poolse adel. In 1926 vond de firma Polmos een manier om deze wodkasoort op grote schaal te produceren.
Deze methode is gekopieerd door destilleerderijen over de hele wereld, zoals Grasovka in Duitsland en Bison Grass Wodka in de Verenigde Staten. Deze wodka's worden dan ook aangeduid met de soortnaam Zubrovka. In de VS is de originele Zubrovka echter verboden, omdat het te veel coumarine bevat. Polmos heeft een variant op de originele Zubrovka ontwikkeld die wel aan de Amerikaanse wet voldoet.

1 flessen drank van Zubrovka

Geniet maar drink met mate - Disclaimer