Flesje DrankFlesje DrankFlesje Drank twitterFlesje Drank facebook
  • The Ultimate Book of Cocktails - Stuart Walton
Menu

Red Bull

Red Bull is een energiedrank en marketing concern van Dietrich Mateschitz, voormalig werknemer van Unilever. Mateschitz heeft een licentie op het Thaise drankje Krating daeng wat in het Engels is vertaald naar Red Bull. In 1987 lanceerde hij Red Bull tijdens de Grand Prix van Monaco. In 2011 werden 4,6 miljard en in 2012 werden 5,4 miljard blikjes verkocht. Het hoofdkantoor van Red Bull is gevestigd in Fuschl am See in Oostenrijk.

Wat zit er in Red Bull?

Een blikje van 250 ml bevat 20 gram suiker, 1000 mg taurine, 600 mg glucuronolacton, B-complex vitamines en 80 mg cafeÃŻne. De hoeveelheid cafeÃŻne staat ongeveer gelijk aan één grote kop koffie (100 mg / 220 ml) of twee à drie blikjes cola (33 mg / 330 ml). Red Bull bevat verder pantotheenzuur, dat ook bekend staat als vitamine B5.
Er bestaan tal van geruchten over Red Bull. Het meest bekende is heel zeker het gerucht dat de één van de hoofdbestanddelen van Red Bull, taurine, uit de testikels van een stier gewonnen wordt. Dit klopt echter niet. Het aminozuur taurine wordt industrieel uit etheen, ammoniak en natriumsulfiet gesynthetiseerd.

Geeft Red Bull je vleugels?

De slogan Red Bull geeft je vleugels, duidt op de vermeende stimulerende uitwerking. Echter, in een onderzoek onder universiteitsstudenten bleek dat Red Bull geen enkele invloed had op het concentratievermogen of de cognitieve prestaties. Ook op de sportprestaties heeft Red Bull nauwelijks of geen invloed, hoewel een onderzoek uit 2001 wél een effect vond. Wel kan Red Bull bestuurders wakker houden tijdens lange autoritten. Dit effect is waarschijnlijk volledig toe te schrijven aan het effect van de cafeÃŻne.

2 flessen drank van Red Bull

Geniet maar drink met mate - Disclaimer