Flesje DrankFlesje DrankFlesje Drank twitterFlesje Drank facebook
  • The Practical Distiller - Samuel Mcharry
Menu

Bols

Lucas Bols is een Amsterdamse destillateur van alcohol en een stokerij van likeur. Het bedrijf Bols werd in 1575 opgericht en is tegenwoordig de oudste stokerij ter wereld. Onder de merken die het bedrijf produceert zijn onder andere Bols (jenever, wodka en gin) en Pisang Ambon.

De geschiedenis van Bols

In 1575 opende de familie Bols "het Lootsje", een kleine stokerij in Amsterdam. Het bedrijf groeide echter gestaag en verhuisde al snel naar een nieuw (nu stenen) onderkomen, dat wederom de naam 'het Lootsje' kreeg.
De in 1652 geboren zoon van de familie, Lucas Bols, maakte van het bedrijf een internationaal bekende merknaam. Ook breidde hij het assortiment likeuren aanzienlijk uit. In 1664 maakte hij een begin met de productie van jenever, in die tijd een door het gewone volk veel genuttigde drank. Lucas Bols was bovendien grootaandeelhouder van de VOC, die een belangrijke rol vervulde in de levering van de kruiden en specerijen die de stokerij nodig had. In 1816 stierf de laatste mannelijke erfgenaam van de familie Bols, waarna het bedrijf, inclusief 250 handgeschreven recepten, werd verkocht. De verkoop vond echter plaats onder voorwaarde dat de merknaam Bols behouden zou blijven. De internationale bekendheid van Bols nam in de eerste helft van de 19e eeuw snel toe en het bedrijf werd een tweede maal doorverkocht, nu aan de familie Moltzer.
In 1954 werd het onder de naam "Bols Distilleries" een beursgenoteerde onderneming, en trok het laatste betrokken lid van de Moltzerfamilie zich terug uit de directie. De stokerij verhuisde in 1969/1970 naar Nieuw-Vennep, omdat verdere uitbreiding in Amsterdam op dat moment niet mogelijk was. In 1993 fuseerde Bols met voedingsmiddelenconcern Wessanen. De combinatie was geen succes en de beide ondernemingen gingen in 1996 weer gescheiden verder, via een buy out van management en CVC capital partners. Bols vestigde zich in Zoetermeer, nam o.a. het grote merk Metaxa over en werd in 2000 verkocht aan Rémy Cointreau. In 2006 werd Bols opnieuw zelfstandig, via een buy-out door het management en ABN AMRO Capital. Onder leiding van Huub van Doorne, die lid was van de raad van bestuur van Rémy Cointreau en CEO werd van het nieuwe Lucas Bols, keerde het bedrijf terug naar Amsterdam, waar het tot op heden gevestigd is.

38 flessen drank van Bols

Geniet maar drink met mate - Disclaimer